donderdag 24 oktober 2013

Te gek!!



Om je winkel te vullen met mooie spullen moet je heel wat doen. Ver reizen, weinig slaap en geluk hebben dat je net iets eerder bent dan je collega brocanteur die op het zelfde moment op dezelfde plek op zoek is naar mooie spullen.

Gelukkig vinden Bas en ik dat nou net een van de leukste dingen van het vak. Mooie brocante juweeltjes vinden in Frankrijk en BelgiĆ«. Afgelopen week echter hoefden we niet ver te gaan voor mooie spullen….

Een aardige mevrouw kwam de winkel in, bekeek onze spullen en zei, ik heb ook van allerlei spullen te koop in deze sfeer, heeft u interesse? Waarop ik antwoordde, jazeker, we kunnen altijd even langskomen.

Wat bleek nou, twee straten van ons huis verwijderd stond een van de oudste huizen van Zutphen en de mevrouw die daar woonde was vertrokken naar een bejaardenhuis. De mooiste spulletjes had ze meegenomen, zo vertelde mevrouw, maar het huis was zo gigantisch groot dat er nog vele spullen in het huis stonden.

Zonder verwachtingen gingen we op de afgesproken tijd naar het huis. Wauw Bas, kijk eens wat een huis… dat beloofd wat… De deur ging open en ik viel van de ene ochhh in de andere ochhhh. Over de 18e eeuwse carrara marmeren vloer liepen we naar het eerste vertrek. Een atelier met mooie hoge ramen, een fantastische lichtinval en aan de muur talloze  gereedschappen. Diegene die hier had gewoond was overduidelijk kunstzinnig. Iets verderop in de hal kwam je in een soort kapel met mooie beschilderde ronde gewelven. Er stonden manshoge houten heiligenbeelden die reeds geschonken waren aan goede doelen. Aan de muur hangt een gebeeldhouwde 18e eeuwse lavabo in de vorm van een doopfond schelp. Helaas voor ons zit die vast en hoort die bij het pand J. De eikenhouten trap naar boven is geheel uitgestoken in Louis Seize stijl. Werkelijk een droom.

De huiskamer is groot en licht, hoge plafonds en schitterende openslaande deuren naar de grote weelderig begroeide stadstuin. De badkamer is groot en licht. Vele kamers op de eerste verdieping zijn al leeg en dus gesloten. Jeetje, hier kunnen wel twee gezinnen of meer  wonen! De zolder… groot! In een verloren hoekje voor een oud dakraam staat een antieke boetseerbok… Ik let niet meer op de spullen, maar snuif de sfeer van het middeleeuwse huis op en ben verliefd… Hier zou ik wel willen wonen…...

Tja… voor dat gebeurd moeten we nog heel wat brocante verkopen en dus ook inkopen. En dat lukt fantastisch! We kopen een waanzinnig mooi schilderij met engelen,  een marmeren beeld uit de voorstelling “the rape of Sabine” we kopen de oude prachtige gordijnen, Limoge serviesgoed, een oude fournituren kast met wel 30 kleine laatjes met inhoud, twee Louis Seize-stijl stoeltjes, een oude tuinvaas, prachtige ornamenten, spiegels, beeldjes, muurkandelaars, teveel om allemaal op te noemen…. En dat alles gewoon bij ons om de hoek….   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten